Пъпна херния

Пъпната херния се появява, когато част от червата се простират през пъпната връв в коремните мускули. Пъпните хернии са чести и обикновено безобидни. Те са най-чести при кърмачетата, но могат да засегнат и възрастни. При едно дете, пъпната херния може да бъде особено очевидна, когато детето плаче, водейки до изпъкване корема на бебето. Това е класически признак на пъпна херния.

Симптоми 

При деца хернията на пъпната връв създава мек оток или издутина близо до пъпа. Ако бебето има пъпна херния, може да се забележите изпъкналостта му само когато то плаче или кашля. Издутината може да изчезне, когато бебето е спокойно или лежи на гръб.

При възрастни високото коремно налягане може да причини пъпна херния. Възможните причини за възрастни включват:

  • Прекалена пълнота, затлъстяване
  • Множествена бременност
  • Течност в коремната кухина (асцит)
  • Прекарана коремна операция

Рискови фактори

Пъпната херния е най-честа при кърмачета – особено при недоносени бебета и тези с ниско тегло при раждане. Състоянието засяга момчетата и момичетата еднакво.

За възрастни, с наднормено тегло или с многоплодна бременност може да се увеличи рискът от развитие на пъпна херния. Този тип херния обикновено е по-честа при жените.

Усложнения

За децата усложненията на пъпната херния са редки. Усложнения могат да настъпят, когато изпъкналата коремна тъкан вече не може да бъде изтласкана обратно в коремната кухина. Това намалява кръвоснабдяването на участъка на запушеното черво и може да доведе до пъпна болка и увреждане на тъканите. Ако заклещената част от червата е няма достъп до кръвоснабдяване, може да настъпи тъканна смърт (гангрена). Инфекцията може да се разпространи в цялата коремна кухина и да причини животозастрашаващо състояние.

 

Възрастните с пъпна херния имат малко по-голяма вероятност за запушване на червата. Но това е състояние, при което спешно се изисква хирургично лечение на тези усложнения.

Лечението е оперативно.