Профилактиката и ранната диагноза-ключът към успешното лечение на рака
Онкологичните заболявания са сред основните причини за смърт в световен мащаб. Те бележат тенденция към увеличаване през последните десетилетия. Едни от най-честите са злокачествените новообразувания на храносмилателната система, от които водещи са ракът на стомаха и дебелото черво.
Превенцията на онкологичните заболявания е свързана с доброто им познаване, ранното откриване, съвременна дисгностика, комплексно лечение, наблюдение и възстановяване на работоспособността. Тя е насочена към намаляване на заболеваемостта и инвалидността, предизвикана от тях, както и увеличаване броя на излекуваните хора.
Редица рискови фактори са причина за появата и развитието на туморните заболявания, но те не могат да се разглеждат изолирано.Комбинацията от различни външни фактори, фактори на организма и психичното здраве могат да провокират появата на един или друг тумор. Фамилната обремененост, “западната диета”, заседналият начин на живот, затлъстяването, тютюнопушенето и алкохолната злоупотреба са водещи в карциногенезата.
Разрастването на раковите клетки води до нарушаването на обменните процеси в организма. Това формира определени признаци, независимо от локализацията на тумора. Бърза загуба на тегло, безапетитие, отпадналост, повишена температура, анемичен синдром се срещат при голяма част от онкологичните заболявания.
Болката при някои форми на рак се появява още в ранните стадии при ангажиране на нервни окончания от тумора, За съжаление най-често болката е късен симптом на авансирал карцином. Може да е коликообразна или постоянна, резултат от възпалителен процес в разязвения тумор.
Проявават се специфични симптоми, обусловени от локализацията на туморния процес. При рак на органите на храносмилателната система се срещат безпричинно повръщане, гадене, газове, болка.
При рак на дебелото черво често се наблюдава промяна в ритъма на дефекация- запек, диария, редуване на запек с диария с малка давност, наличие на патологични примеси в изпражненията, ясна кръв, предхождаща или заедно с дефекацията, по-рядко слуз и гной.
Жълтеницата (иктер) е признак на нарушен пасаж на жлъчния сок. Среща се при рак на черния дроб, жлъчните пътища, карцином на главата на панкреаса, ангажиращ жлъчния канал. Ракът на тялото или опашката на панкреаса се презентира с коремна болка, както и неспецифични симптоми като загуба на апетит и тегло.
За съжаление по-голямата част от онкологичните заболявания протичат в ранните стадии безсимптомно. Това е причина те да бъдат диагностицирани твърде късно при вече авансирал процес. Ето защо е важно редовното извършване на профилактични прегледи и обръщане към специалист при на пръв поглед невинни симптоми.
За точната диагноза ключово значение имат правилно снетата анамнеза, обстойният преглед и правилно назначените изследвания. Отклонения в лабораторните резултати, специфични туморни маркери, биопсията насочват към диагнозата. Най-често използваните туморни маркери са CA 19-9, CA 72-4, PEA-при рак на стомах и черва, CA 19-9, CA 242, CA 125-при рак на панкреаса.
Специфични за органите на храносмилателната система са гастро и колоноскопията. В помощ на диагнозата са различни образни изследвания- ехография, рентген, сцинтиграфия, компютърна томография, ЯМР, PET-скенер.
Лечението на злокачествените новообразувания е комплексно и налага съвместната работа на хирурзи, онколози и гастроентеролози. То зависи от стадия на туморния процес. При липса на далечни метастази хирургичното лечение остава основното.
В Центъра за безкръвни операции се извършва хирургично лечение по световните утвърдени стандарти на всички онкологични заболявания на органите на храносмилателната система!
Д-р Живко Карафилоски