Диабетична гангрена

Защо се развива гангрена при диабет?

Гангрената е всъщност некроза на тъканите. Това е опасно, защото тя може да доведе до отравяне на  кръвта от токсини и се развиват фатални усложнения на жизненоважни органи: бъбреци, бели дробове, черен дроб и сърце. Гангрената при диабет най-често се случва, когато се появи синдром на диабетното стъпало, а пациентът не обръща необходимото внимание  на този толкова важен проблем.

Гангрената при диабет най-често засяга пръстите на краката или  изцяло стъпалото. Това е най-тежката форма на синдром на диабетното стъпало.

 

Може да се появи по 2 причини:

1.Кръвообращението краката  е напълно блокирано поради атеросклероза. Това се нарича исхемична гангрена.

2.Диабетични рани по краката не зарастват за дълго време. Гангрена се случва, когато в тези рани започват да се размножават анаеробни бактерии. Това се нарича инфекциозна гангрена.

Диабет тип 1 и 2 – това е огромна заплаха за крака на пациента. Диабетиците често са с рани  на краката, които ако не се лекуват в продължение на дълго време, тлеят и в някои случаи се стига до ампутация или смърт от гангрена. Това е проблем, пред който са изправени 12-16% от пациентите с диабет, има милиони хора по целия свят с този злокобен проблем.

Знаете ли, че ампутираните долни крайници от диабет са много повече, отколкото всички други причини, включително катастрофи на автомобили и мотоциклети?

Въпреки това, язвите на краката, които при диабет развиват в гнойни рани, никога не възникват внезапно. Те се появяват на тези места, където кожата е уязвима.  Ако се грижите правилно за краката при диабет, може да намалите риска и да не се стига до ампутация.

Ако пациентът има диабет в продължение на 5 години и през цялото време е с повишена кръвна захар, то вероятно е вече частично или напълно кракът да губи своята чувствителност.

Стъпалото вече не чувства болка,  високи и ниски температури. Това е от повишените нива на кръвната захар и така се  убиват нервите, които контролират чувствителността в краката. Също спира и дейността на нервите, които са отговорни за секрецията на пот по кожата на краката. След като кожата спира да се поти, тя става суха и често  и податлива на увреждания. Сухата кожа е с висок  риск от увреждане и селекува по-трудно от  нормалното, когато тя се поти и овлажнява по естествен път.

Защо раните по краката на пациенти с диабет зарастват толкова трудно?

Заради хронично повишените нива на кръвната захар, които нарушават кръвообращението в големите и малките кръвоносни съдове, които се хранят краката-

Ако се развие там гангрена, то инфекция се разпространява в целия крак. И се стига до ампутация. За това е необходимо пациентите да преминават контролни прегледи и да следят състоянието си.