Д-р Васил Ангелов: Диабетът не позволява на тялото да се бори с инфекции

Оригинална статия: ЗДРАВЕТО

Повече от 387 млн. души, т.е. всеки 12-и човек по света страда от диабет, а близо половината от болните не подозират това, сочат данни на Международната диабетна федерация. В последните години на всеки 7 секунди е умирал по един човек от диабет. В България броят на хората с диабет на възраст между 20 и 79 години е над 500 000. Медиците обръщат внимание и на стряскащата долна възрастова граница, която тенденциозно пада все по-надолу.


”Захарният диабет е заболяване, което уврежда множество системи в организма на човек. В резултат на нарушаването на баланса на нивата на глюкозата в кръвта може да се увредят нервната система, бъбреците, кръвоносните съдове, очите. Диабетът намалява способността на тялото да се бори с инфекции. С напредване на диабета може да се увредят кръвоносните съдове и нервите на стъпалата и да се стигне до развитие на диабетно стъпало.

С развитието на диабетно стъпало пациентът може да има нарушаване на сетивността на крайниците. Нарушава се и правилното изхранване на крайниците, което може да има за резултат развитие на язви по стъпалото. Хората с диабет са с 25% по-висок риск от останалите да загубят крайник в резултат на диабетно стъпало”, обяснява хирургът д-р Васил Ангелов.

– Д-р Ангелов, какво представлява диабетното стъпало и защо създава толкова проблеми на пациентите?
– Захарният диабет е сериозен медико-социален проблем в глобален мащаб. Приблизително около 7% от населението в света страда от тази болест, като в България този процент е по-висок – около 10, като 2-3% от болните са недиагностицирани. Затова близо 60% от новооткритите диабетици се регистрират с вече развити усложнения. Именно диабетното стъпало е едно от тях. То представлява спектър от усложнения, водещи от съдова недостатъчност и невропатия към инфекции и гангрена. И това все по-често се диагностицира през лятото, когато започнат големите горещини. Тогава хората ходят без чорапи, а често се разхождат на бос крак сред природата. Неадекватното комплексно лечение на диабетното стъпало от екип лекари с различни специалности нерядко довежда до ампутация на части от долния крайник, което е причина за дълготрайна загуба на работоспособността.

– Само периферните нерви ли уврежда болестта?
– Засяга и периферните нерви, и артериите. Смесената форма и чисто съдовата са 80% от всички случаи. При тях има реални рискове за отваряне на рани, за развитие на гангрена, което води до ампутация и понякога до смърт. При невропатичната форма се променят сетивните, моторните и двигателни нерви. Пациентите имат намалена чувствителност, нарушен усет за допир, натиск, температура, което повишава риска от незабелязано нараняване. При съдовата форма

се засягат хранещите артерии на стъпалото

Много припокриващи се фактори водят до появата на диабетна язва, която впоследствие предизвиква всички възможни усложнения.

Около половината от диабетиците на база атеросклероза имат запушване на артериите, което намалява кръвотока на тъканите и ограничава локалния имунитет. Целостта на кожата на стъпалото може да бъде нарушена от травма или от ежедневно наличен натиск, например при ходене с неудобни обувки. Тези фактори са особено рискови в случаите на декомпенсиран диабет – повишена кръвна захар с придружаващите я метаболитни нарушения.

– Кога обикновено пациентите се обръщат за помощ към вас?
– За съжаление трябва да се знае, че при диабетиците от първия безсимптомен стадий много бързо може да се премине към рани по краката и сетивни нарушения. Те нямат усещане за болка, дори когато имат, ходилата им са разранени. Много често инфекциите усложняват състоянието им и пациентите идват при нас вече с тежки инфектирани рани по краката, когато терапевтичните възможности са стеснени.

– Какво представлява съвременното лечение?
– Подходът е комплексен и включва преди всичко овладяването на общото състояние на пациента – компенсиране на захарния диабет, борба с другите усложнения на болестта, локално-химична некролиза за девитализирани тъкани посредством кремове и превръзки, при необходимост хирургична некректомия.

Правят се реконструктивни съдови операции, чрез които се постигат чудесни резултати в дългосрочен план – ендоваскуларно лечение с имплантиране на стентове, физиотерапия и рехабилитация.

Проблемът е изключително тежък както за пациента, така и за обществото и той по никакъв начин не трябва да бъде подценяван. Диабетът може да бъде контролиран с подходящи грижи, обучение и съвременно лечение, което неминуемо би довело до подобряване на качеството на живот.

– Доколко опасна е невропатията?
– Диабетната невропатия може да доведе до липса на чувствителност или загуба на способността да се чувстват болка, топлина и студ. Поради липса на чувствителност диабетиците с невропатия може да не усетят появата на малки порязвания, одрасквания, пришки или рани. Ако тези леки наранявания се оставят без лечение, могат да възникнат усложнения, които да доведат до образуване на язви и дори до ампутация. Заради последствията от невропатията ежедневното и обстойно проверяване на стъпалата е от изключителна важност.

– Каква е профилактиката?
– Профилактиката на диабетното стъпало изисква висока хигиена на краката – измиване всяка вечер и внимателно преглеждане за ранички, грижа за ноктите на краката – да не се допуска гъбична инфекция. Необходим е правилен избор на обувките – удобни обувки от естествена кожа, с ортопедична подложка, които да не стягат. Трябва постоянен контрол на нивото на кръвната захар, спазване на диетата и стриктно лечение.

Не ограничавайте кръвообращението в краката

• Качвайте краката си нависоко, когато сте седнали.
• Раздвижвайте пръстите на краката си за по 5 минути 2 – 3 пъти дневно.
• Раздвижвайте глезена с кръгообразни движения – нагоре, надолу и встрани, за да подобрите кръвообращението в краката и стъпалата.
• Избягвайте да кръстосвате краката си за дълги периоди от време.
• Избягвайте да носите стягащи тесни чорапи, еластични и гумени ленти, ластици, жартиери.
• Спрете пушенето! То намалява притока на кръв към краката.
• Ако имате високо кръвно налягане или висок холестерол, предприемете стъпки с помощта на вашия лекар за тяхното намаляване.

Люба МОМЧИЛОВА